Sunday, November 29, 2009

Tohuwabohu ja jõuluaeg


Tohuwabohu - just nii, saksa keeles eksisteerib ka see sõna! ja just selline oli liiklus reedel Marburgi linnas.
Reede hommikul bussi oodates tabas mind ja paljusid teisi peatuses olijaid väga ebameeldiv üllatus - bussijuhid otsustasid ette hoiatamata streikima hakata. Mis tähendas et terve reedese päeva jooksul ühistransport ei toiminud. Automaatselt olid kõigil taksofirmadel käed-jalad tööd täis ning vähemalt tunnine ooteaeg oli paratamatu. Mul oli aga kõigest hoolimata vaja hommikul kooli praktikumi jõuda. Nii ei jäänudki muud üle kui äratada naabripoiss, kes õnneks siiski ka ise kooli pidi minema, ja seebitada teda, et ta mind kliinikumi viskaks. Nii õnnestuski mul küll ca 40minutilise hilinemisega Lahnberg`i jõuda. Minu suureks üllatuseks olid praktiliselt kõik kohale tulnud. Pooltel meist on autod ja seigeldes jõudis ka teine pool kohale. Aga suht närvi ajas küll kogu see värk, kuigi ma saan bussijuhtidest aru ka, et 10€ tunnis teenida (millest kätte 5€), on ikka vähe ära elamiseks. Ning arvestades Marburgi megakitsaid ja käänulisi teid ja palju puudega reisijaid ei ole see amet just kergete killast. Streigiks valiti väga "õige" päev - reedel tahavad ju paljud sõita näiteks rongijaaama vms ja lisaks sellele oli reedel kesklinnas üritus "Marburg b(u)y night". Tähtsamad hooned olid valgustatud spets LED-valgustitega, kauplused olid keskööni avatud ja avati ka jõuluturg.

Pudi-padi müüvate poekeste kõrval on arvukalt ka lette, kust saab osta Glühweini (hõõgveini), Glühwein mit Schuss (hõõgvein sortsu kangemaga) ning Feuerzangenbowle (punane vein koos vürtsidega, mille peale asetatakse suur suhkrutükk, mis peale kange alkoholiga üle valamist põlema süüdatakse). Suht lahe protseduur, lähemalt loe wikist http://en.wikipedia.org/wiki/Feuerzangenbowle Muidugi ei puudu ka bratwurs ja suured piparkoogisüdamed.
Linn on täielikus pühadesäras. Minule üllatuseks armastavad kohalikud oma maju ja aknaid väga külluslikult kaunistada, kohati isegi liiga külluslikult. Ka mul on ühikas juba kuusk ehtes :D Kuna väljas on ca 12 kraadi ja enamuse ajast sajab vihma, siis erilist jõulutunnet tekkida ei ole veel jõudnud.

No comments:

Post a Comment